Bursa Çanakkale arası yaklaşık 270 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 3 saat 30 dakika kadar sürmektedir.
Şehir başta da belirttiğim üzere iki parçadan oluşuyor. Çanakkale’nin merkezinin de bulunduğu parça boğazın Asya tarafında yer alıyor. Avrupa yakasında da Gelibolu yarımadası var. Gökçeada ve Bozcaada da yine Çanakkale’ye bağlı adalar. Çanakkale’de gezilecek yerleri bu açıdan 5 bölgeye ayırabiliriz. Ben 2 gün gibi kısa süre ayırabildiğim için şehrin merkezi ve Gelibolu Yarımadası’nda bazı yerleri keşfedebildim. Ancak gezip göremediğim çok da yer kaldı.
Şehrin merkezi ufak olsa da gezilip görülecek birçok nokta var. Kısa sürede hepsini gezebilmek için zamanınızı oldukça verimli kullanmanız gerekiyor.
İzmir’in Kordon’u olur da Çanakkale’nin olmaz mı? Burası şehrin en hareketli yeri. Birçok müze, kafe ve restoran zaten bu bölge ve çevresinde yer alıyor. Burada bir yürüyüş yapıp Kordon’un tadını içinize çekmeyi unutmayın. Tabi uyarayım oldukça rüzgarlı başınıza bir bere alın yoksa fena çarpılırsınız.
Burası Kordon bölgesinde Çimenlik Kalesi’nin hemen yanında yer alan askeri bir müze. Müzenin bahçesini ücretsiz gezebiliyorsunuz. Müzede Çanakkale Zaferi’nin en önemli gemilerinden olan Nusrat Mayın gemisinin replikası da yer alıyor. Sir Winston Churchil Times gazetesinde Nusrat için şöyle diyor:
“18 Mart’ta dünya kara sularında 5 binin üzerinde gemi hizmet veriyordu. Nusrat’ın yaptığı bir yana, 5 bin geminin yaptığı bir yana. Nusrat gemisinin içinde bir de o günleri anlatan bir simulasyon var. Geminin ziyareti için ücret ödemeniz gerekiyor.
Dipnot: Geminin asıl ismi Nusrat ancak zamanla Nusret denilmiş. Turizm Bakanlığı’nın Gelibolu Tarihi Alan Rehberi’de de yine Nusrat olarak geçiyor. Müzedeki replikada ise Nusret yazıyor. )
Müzeden çıktınız ilk sağdaki sokakta sizi ufak tarihi bir camii bekliyor. Tavil Ahmet Ağa tarafından yaptırılmış olan bu camii bir yangına kurban gidince Miralay Halil Bey tarafından 1854 yılında yenilenmiş.
Camiinin hemen yanında ise sizi Kent Müzesi bekliyor. Pazartesi günler kapalı ve saat 16:30’dan sonra ziyaretçi almıyor. Giriş ücreti ise ödemiyorsunuz. 1800’lü yıllara ait tarihi bir bina burası. Yıllar içinde birçok kez el değiştirmiş. 46 yıl boyunca Emek Otel olarak kullanılmış. 2004 yılında ise Belediye burayı satın alıp, restore edip Kent Müzesi’ne dönüştürmüş.
Kent Müzesi’nden çıkıp sağa döndüğünüzde yolu takip ederseniz kendinizi Saat Kulesi meydanında buluyorsunuz. Kule, II Abdulhamid döneminde 1896 yılında Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından yaptırılmış. Dönemin İtalyan Fahri Konsolosu ve tüccar olan Emilio Vitalis’in vasiyeti ile şehre su getirilmesi için bıraktığı paranın arta kalan para ile inşa edildiği söyleniyor ancak bu konuda tarihi bir belge bulunmuyor. 5 katlı olan kulenin yüksekliği ise 20 metre. Özellikle gece ışıklandırması ile çok güzel duruyor.
Kordon’da yürümeye devam ettiğinizde bu sefer de karşınıza meşhur Truva Atı çıkıyor. Bu at tabiki de gerçek at değil. Brad Pitt’in başrollerinde oynadığı Truva Filmi’nde kullanılan at burada sergileniyor. Açıkçası Truva Antik Kenti’ndekini göremedim ama bu atın ondan çok daha heybetli olduğu söyleniyor.
Gece saat 01.00’ da Bursa Kent Meydanın’dann ÇANAKKALE’ye GizmoTur.com araçiçi ikramlar eşliğinde hareket ediyoruz.
Saat 18.00 da Çanakkale’ den Bursa’ ya hareket.Tahmini trafik durumuna göre 22:00 – 23:00 civarı Bursa’da oluyoruz. Siz değerli misafirlerimizle bir dahaki Gizmotur.com organizasyonlarında buluşmak üzere vedalaşıyoruz.