Mardinli Gap Turu

Gap Turları

Öncelikle sizi baştan uyarmak istiyoruz, çünkü çıkacağınız bu Gap turu gezisi size bambaşka dünyaların ve hayatların kapısını aralayacak. Bölgenin mimari yapısı, gelenekleri ve arkaik havası adeta Türkiye’den ayrı bir dünyaya geldiğiniz hissi uyandıracaktır.

Güneydoğu Anadolu deyince akla Fırat ve Dicle nehri gelmektedir. Bu nehirlerin birleştiği yer olan Mezopotamya bereketli toprakları nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu açıdan medeniyet tarihi açısından oldukça zengin bir bölgeyi gezdiğinizi aklınızdan çıkarmamalısınız.

Gap turu gezinize Evliya Çelebi’nin ‘dünyanın gözbebeği olan şehir’ diye tabir ettiği Gaziantep ile başlayabilirsiniz. Öncelikle Gaziantep Arkeoloji Müzesi ve Etnografya müzelerini gezerek şehrin tarihi yapısı hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz. Sonraki durağınız ise Bakırcılar ve Sedefçiler Çarşısı olabilir. Gaziantep’in meşhur sedef işçiliği ile süslenmiş bakır hediyelik eşyalarından mutlaka sevdiklerinize küçük hediyeler almalısınız. Tabii bir de organik ürünlerin bulunduğu Almacı Pazarı da mutlaka görmeniz gereken şehrin simgesi olan otantik mekânlardan biridir. Tarihi Antep taş evlerini de gezmeden şehirden ayrılmamalısınız. Ve son olarak ve belki de en önemlisi Gaziantep’in meşhur ekşili köfte, Ali nazik, Antep usulü lahmacun, fıstıklı katmer, İçli köfte, patlıcan kebabı ve soğan kebabı ve yanında da mercimekli bulgur pilavını tatmanız şiddetle önerilir.

Gaziantep’ten ayrılmadan görmeniz gereken diğer yerler ise; Dülük Antik Kenti, Belkıs/Zeugma Antik Kenti, Birecik Barajı, Fırat Nehri mutlaka gitmişken görmeniz gereken yerler arasındandır.Birecik Kelaynak Kuşlarının seyri de hayvan severler için hoş bir etkinlik olacaktır.

Güneydoğu Anadolu’da ikinci durağınız ise Adıyaman şehri sınırları içinde yer alan Nemrut Dağı Tapınağı ve Tanrı Zeus heykellerini ziyaret olmalıdır. Dev mitolojik Tanrı heykellerinin günün ilk ışıklarındaki iz düşümü size mükemmel bir görsel ziyafet yaşatacağını hiç tereddütsüz söyleyebiliriz. Tabii güneşin batışı da Nemrut Dağı’nda bir başka şölen yaratıyor. Bu sebeple Nemrut Dağı’na çıkacağınız saatleri size bırakıyoruz.

Nemrut’taki büyüleyici atmosferden sonra sizi ”peygamberler şehri” Şanlıurfa’daki ilahi atmosfer karşılayacaktır. Bu şehirdeki gezi programınız Eyüp Peygamber Makamı, Harran Ovası, Harran Antik Kenti (Harran Ulu cami, Harran Üniversitesi, Konik Kubbeli Tarihi Harran Evleri, Harran Kalesi, Şehir Surları vd.) Bazda Mağaraları, Han-el Ba rur Kervansarayı, Şuayb Şehri, Soğmator Şehir Kalıntılarının gezilmesi ile başlamalıdır. Ve tabii Şanlıurfa’nın en önemli simgelerinden Balıklı Göl’ü görmeden bu şehirden ayrılmak olmaz. Gece de mükemmel bir sıra gecesinin ardından bu şehri de iliklerinize dek yaşamış olacağınızı düşünüyoruz.

Ve sırada sizi Güneydoğu Anadolu’nun kozmopolit şehri, zamanının İpek Yolu ticaret merkezlerinden Mardin beklemektedir. Bu kozmopolit şehri tüm ayrıntılarıyla gezmenizi ve yaşamanızı sağlayacak  gezi programınızın şu şekilde olmasını önerebiliriz: Kasimiye Medresesi, Kırklar Kilisesi, Arkeoloji Müzesi, Tarihi Mardin Evleri, Ulu Cami, Kayseriye Bedesteni, Tellallar Çarşısı, Kız Lisesi, Sultan İsa (Zinciriye) Medresesi, Tarihi Mardin PTT Evi, Şehidiye Cami, Sıttı Radiye Medresesi ve Firdevs Köşkü gezilmesinin ardından Deyrülzaferan Süryani Manastırını, Dara antik kentini gezebilirsiniz. Nusaybin Kamışlı sınır kapısı, Mor Yakup Manastırı ve Zeynel Abidin Türbesini de gezi programınıza eklemeyi unutmayın.

Güneydoğu Anadolu’nun vazgeçilmez simgelerinden tarihi Hasankeyf Antik Kenti, Tarihi Hasankeyf Köprüsü, Hasankeyf Kalesi de gezi programınızın içinde olması gereken ve sizi o dönemin atmosferi ile sarıp sarmalayacak nadide miraslarımızdan biridir.

Batman’daki Hasankeyf ziyaretinizin ardından Siirt’e de şöyle bir uğrayıp Malabadi Köprüsü’nü de görmeden gitmek olmaz diyoruz. Ve oradan son olarak Güneydoğu Anadolu’nun başkenti sayılan Diyarbakır’a rotamızı çeviriyoruz. Diyarbakır şehir merkezini şöyle bir turladıktan sonra Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, İç Kale, Saint George Kilisesi, Komutan Atatürk Köşkü ve Hz. Süleyman Cami görmeniz gereken önemli yer arasındadır. Ayrıca Diyarbakır’ın yetiştirdiği önemli yazar ve şairlerimiz Ziya Gökalp ve Cahit Sıtkı Tarancı’nın müze haline getirilmiş evlerini mutlaka görmelisiniz. Ve tabii ki şehrin simgelerinden Meryem Ana Süryani Kilisesi ve Diyarbakır Şehir Surları ve Kapıları Diyarbakır turunuzun son durakları olmalıdır.

Gönderen

Gizmo Turizm

https://gizmotur.com

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir